Hoe ‘t can verkeeren? De korte geschiedenis van een huis!
De witte villa aan de Binnen in Dussen staat bekend als het doktershuis doordat net na de tweede wereldoorlog huisarts Teunis Van Vuure en later ook door zijn opvolger de Jong het huis als dokterspraktijk gingen gebruiken. Dokter Van Vuure heeft boven de voordeur een gevelsteen laten aanbrengen. ’T Can Verkeeren staat er gegraveerd. Het leven kan tenslotte alle kanten op bewegen.
Maar de geschiedenis van het huis begint met de bouw in 1860 door Kasper Haspels, een bekwaam timmerman. Kasper gooide de bestaande woning geheel plat en bouwde een compleet nieuw huis in rechthoekige vorm dat in 1860 klaar was. Het was een van oorsprong negentiende-eeuwse één laags bouw met een grote hoge schild kap.
Tussen 1893 en 1948 woonde Johannes Rietra in het huis samen met zijn gezin en een grote verscheidenheid aan interne dienstbodes. Het gezin telde maar liefs twaalf kinderen. Drie van deze kinderen (zonen, Johannes, Willem en Emile) werden pastoor. Geboortegrond van en oprichter van De Efteling.
In 1935 kwam op initiatief van een van de zonen, de (inmiddels) kapelaan Rietra en de voorzitter van voetbalvereniging DESK, de heer De Klijn, het RK Sport- en Wandelpark tot stand, op een door de kerk aangekochte stuk grond nabij Kaatsheuvel. Rietra kreeg in 1936 de opdracht dat park uit te breiden met een speeltuin, dit was het beginpunt van De Efteling.
In augustus 1968 besluit Rietra zich na 35 jaar trouwe dienst terug te trekken uit het stichtingsbestuur van de Efteling. Als opvolger wordt zijn neef aangesteld; Rietra zelf wordt benoemd tot erevoorzitter van de stichting.
In 1948 werd het huis verkocht aan dokter Van Vuure en werd het huis tot 2003 het doktershuis van Dussen.
Toen kocht de familie Norbart, na de tragische dood van dokter de Jong het huis. In de jaren daarna opgevolgd door familie Van der Schuit, familie van 't Hof en sinds 2020 mogen wij, Ruud & Simone Groeneboer, ons de trotse eigenaren noemen en wonen wij hier samen met onze kinderen Boudewijn en Annabel met heel veel plezier.
Net als alle voorgaande eigenaren hebben ook wij weer veel gedaan om dit historische pand toekomstbestendig te houden. Onze doelstelling is om de authenticiteit van het huis te behouden, maar wel zorgen dat het huis ook voldoet aan de wensen en eisen van deze tijd.
Dus liggen er zonnepanelen en is er een zonneboiler, zijn we (op koken na) volledig van het gas af en is de buitenkant gerenoveerd en geschilderd.
Zodoende staat het huis er weer statig bij en is het klaar voor de toekomst!